Madpandekager med spinat og kartoffel
Bålmad med Det Danske Spejderkorps
Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten. Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *.
Foto: Det Danske Spejderkorps
Opskrift til madpandekager med spinat og kartoffel
Til 10 personer
2-3 timer
Intense gløder
Forberedelse
Start med at læse opskriften sammen. Lav et bål, som kan have 2-3 pander stående. Til denne opskrift, skal der være intense gløder. Husk at holde bålet ved lige.
Se hvad du skal bruge til opskriften her
Redskaber
1 gryde m. låg (ca. 15 liter)
2-3 pander
Røreske
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Skrællere
Rivejern
Dørslag/si
Piskeris
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Service
Ingrediensliste
9 dl hvedemel (550g)
1 tsk salt
1 grøntsags-bouillonterning
9 æg
5 store kartofler (500 g)
1 l mælk
2 dl vand
Olie til stegning
Fyld
300 g revet ost
10 tomater
250 g frisk spinat
Fremgangsmåde
Pandekager
Skyl/vask grøntsagerne fri for jord.
Riv kartoflerne på den fine side af et rivejern ned i en skål med koldt vand.
Opløs bouillonterningen i et par spsk lunkent vand.
Bland opløst bouillon, æg, mælk og vand sammen i en skål og pisk til en ensartet væske.
Tilsæt mel og salt (lidt ad gangen)og pisk til der ikke er flere klumper i.
Hæld vandet fra kartoflerne gennem en sigte og pres mest muligt vand væk.
Tilsæt de revne kartofler til dejen og vend grundigt.
Lad dejen hvile i ca. 1/2 time.
Når dejen har hvilet, skal den kort røres igen. Hvis dejen er for tyk til at flyde ud på panden, kan der tilsættes lidt mere mælk eller vand.
Fyld
Hak tomaterne fint.
Skyl spinat og tryk den godt fri for vand på et rent klæde.
Riv osten.
Anret fyldet på fade eller i skåle.
Tilberedning
Kom panderne på bålet og kom lidt olie på.
Hæld lidt dej på og drej panden, så dejen fordeler sig i et tyndt lag.
Når pandekagen er fast og gylden på bagsiden, vendes den med en paletkniv.
Tag pandekagen af, når den er gylden og bagt på den anden side også.
Hold pandekagerne varme med et rent klæde eller en tallerken.
Servering
Ved servering rulles eller foldes pandekagerne med fyld efter eget valgt.
Velbekomme!
Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her
* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv