Pandebrød med nælder og kål

Bålmad med Det Danske Spejderkorps

Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten.
Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *. 

Opskrift til pandebrød med nælder og kål

Til 20 pandebrød
1-1½ time
Gløder

Forberedelse 

Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Til denne opskrift skal bålet have intense gløder. Hvem vil være på hvilke hold?

Se hvad du skal bruge til opskriften her

Redskaber

1 gryde m. låg (ca. 2,5 liter)
1-3 pander – evt. en stor
Stegeplade
Røreske
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Dørslag/si
Skeer til at måle af med
Decilitermål
Køkkenrulle
Balje til vask af krydderurter
Handsker 

Ingrediensliste

12 dl hvedemel
2 spsk. bagepulver
1 tsk salt
3 dl vand
2 dl yoghurt naturel
1 dl olie
2 spsk. honning
1 håndfuld brændenælder
1 håndfuld skvalderkål

Fremgangsmåde

Forberedelser

Sæt en lille gryde med vand over at koge.

Brug gerne handsker, når I lægger brændenælderne i en sigte.

Hæld det kogende vand over brændenælderne. Nu brænder nælderne ikke længere.

Skyl dem derefter i koldt vand og fjern bladene fra stilken.

Skyl skvalderkål.

Hak skvalderkål og brændenælder meget fint og kom det i en skål.

 

Pandebrød

Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.

Tilsæt nu vand, yoghurt, honning og olie i skålen med melblandingen og rør godt rundt.

Tilsæt brændenælder og skvalderkål i dejen.

Rør det hele grundigt sammen.

Vask hænder. Ælt videre med hænderne til dejen er ensartet og fast.

Læg nu dejen ud på et bord eller et rent skærebræt.

Del dejen i 2 og rul begge dele ud i 2 lige lange pølser.

Skær hver pølse i 10 stykker, så I har 20 stykker i alt.

Rul eller tryk hvert stykke så fladt som muligt, og læg dem klar på et skærebræt.

Tilberedning

Tjek at gløderne er gode.

Bag hvert fladbrød på en tør pande i ca. 2-4 min. på hver side, så brødet bliver bagt og tager farve, men ikke brænder på. 

Servering

Spis brødet som tilbehør eller som mødesnack. 

Velbekomme!

Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her

* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv