Pandebrød med nælder og kål
Bålmad med Det Danske Spejderkorps
Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten.
Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *.
Foto: Det Danske Spejderkorps
Opskrift til pandebrød med nælder og kål
Til 20 pandebrød
1-1½ time
Gløder
Forberedelse
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Til denne opskrift skal bålet have intense gløder. Hvem vil være på hvilke hold?
Se hvad du skal bruge til opskriften her
Redskaber
1 gryde m. låg (ca. 2,5 liter)
1-3 pander – evt. en stor
Stegeplade
Røreske
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Dørslag/si
Skeer til at måle af med
Decilitermål
Køkkenrulle
Balje til vask af krydderurter
Handsker
Ingrediensliste
12 dl hvedemel
2 spsk. bagepulver
1 tsk salt
3 dl vand
2 dl yoghurt naturel
1 dl olie
2 spsk. honning
1 håndfuld brændenælder
1 håndfuld skvalderkål
Fremgangsmåde
Forberedelser
Sæt en lille gryde med vand over at koge.
Brug gerne handsker, når I lægger brændenælderne i en sigte.
Hæld det kogende vand over brændenælderne. Nu brænder nælderne ikke længere.
Skyl dem derefter i koldt vand og fjern bladene fra stilken.
Skyl skvalderkål.
Hak skvalderkål og brændenælder meget fint og kom det i en skål.
Pandebrød
Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.
Tilsæt nu vand, yoghurt, honning og olie i skålen med melblandingen og rør godt rundt.
Tilsæt brændenælder og skvalderkål i dejen.
Rør det hele grundigt sammen.
Vask hænder. Ælt videre med hænderne til dejen er ensartet og fast.
Læg nu dejen ud på et bord eller et rent skærebræt.
Del dejen i 2 og rul begge dele ud i 2 lige lange pølser.
Skær hver pølse i 10 stykker, så I har 20 stykker i alt.
Rul eller tryk hvert stykke så fladt som muligt, og læg dem klar på et skærebræt.
Tilberedning
Tjek at gløderne er gode.
Bag hvert fladbrød på en tør pande i ca. 2-4 min. på hver side, så brødet bliver bagt og tager farve, men ikke brænder på.
Servering
Spis brødet som tilbehør eller som mødesnack.
Velbekomme!
Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her
Madpandekager med spinat og kartoffel
Lær at lave madpandekager med spinat og kartoffel på din campingtur. Opdag opskriften og få mere madinspiration på dk-camp.dk.
Nem shakshuka opskrift | Mad til camping hos DK-CAMP
Lav en simpel og lækker shakshuka på campingturen. Følg vores nemme opskrift og nyd velsmagende måltider i naturen med vores inspiration til campingmad.
* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv