Pandebrød med nælder og kål
Bålmad med Det Danske Spejderkorps
Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten.
Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *.
Foto: Det Danske Spejderkorps
Opskrift til pandebrød med nælder og kål
Til 20 pandebrød
1-1½ time
Gløder
Forberedelse
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Til denne opskrift skal bålet have intense gløder. Hvem vil være på hvilke hold?
Se hvad du skal bruge til opskriften her
Redskaber
1 gryde m. låg (ca. 2,5 liter)
1-3 pander – evt. en stor
Stegeplade
Røreske
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Dørslag/si
Skeer til at måle af med
Decilitermål
Køkkenrulle
Balje til vask af krydderurter
Handsker
Ingrediensliste
12 dl hvedemel
2 spsk. bagepulver
1 tsk salt
3 dl vand
2 dl yoghurt naturel
1 dl olie
2 spsk. honning
1 håndfuld brændenælder
1 håndfuld skvalderkål
Fremgangsmåde
Forberedelser
Sæt en lille gryde med vand over at koge.
Brug gerne handsker, når I lægger brændenælderne i en sigte.
Hæld det kogende vand over brændenælderne. Nu brænder nælderne ikke længere.
Skyl dem derefter i koldt vand og fjern bladene fra stilken.
Skyl skvalderkål.
Hak skvalderkål og brændenælder meget fint og kom det i en skål.
Pandebrød
Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.
Tilsæt nu vand, yoghurt, honning og olie i skålen med melblandingen og rør godt rundt.
Tilsæt brændenælder og skvalderkål i dejen.
Rør det hele grundigt sammen.
Vask hænder. Ælt videre med hænderne til dejen er ensartet og fast.
Læg nu dejen ud på et bord eller et rent skærebræt.
Del dejen i 2 og rul begge dele ud i 2 lige lange pølser.
Skær hver pølse i 10 stykker, så I har 20 stykker i alt.
Rul eller tryk hvert stykke så fladt som muligt, og læg dem klar på et skærebræt.
Tilberedning
Tjek at gløderne er gode.
Bag hvert fladbrød på en tør pande i ca. 2-4 min. på hver side, så brødet bliver bagt og tager farve, men ikke brænder på.
Servering
Spis brødet som tilbehør eller som mødesnack.
Velbekomme!
Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her
* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv