Shakshuka
Bålmad med Det Danske Spejderkorps
Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten.Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *.
Foto: Det Danske Spejderkorps
Opskrift til Shakshuka
2 timer
Flammer
Forberedelser
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
Se hvad du skal bruge til opskriften her
Redskaber
1 gryde m. låg (ca. 15 liter) eller 2 store dybe pander, m. låg
Røreske
Suppeøse
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Tallerkner, bestik og glas til bordopdækning
Ingrediensliste
5 rødløg
5 fed hvidløg
2 squash (ca. 500 g)
5 peberfrugter
4 spsk olivenolie
4 tsk spidskommen
4 tsk røget paprika
5 dåser hakkede tomater
2 tsk salt
Peber
10 æg
Fremgangsmåde
Forberedelser
Lav et bål, som kan have en gryde eller 2 pander hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
Skyl/vask grøntsagerne fri for jord.
Pil og hak løg og hvidløg fint.
Skær peberfrugt og squash i små tern.
Kom alle grøntsagerne i en skål.
Mål spidskommen, salt og røget paprika af, og kom det i
en skål for sig.
Åbn dåserne med tomat.
Hak de grønne krydderurter fint, kom dem i en serveringsskål.
Tilberedning
Når bålet brænder godt, svitser I løg, hvidløg, peberfrugt og squash i olie på dybe pander eller i en gryde.
Kom paprika, spidskommen og salt i. Lad løgene blive klare og bløde.
Hæld hakkede tomater i, og lad det koge videre i 10-15 minutter.
Smag til med salt og peber.
Skub lidt af tomatsaucen til side med en ske, og slå et æg ud i hullet. Gør det samme med alle 10 æg, og læg derefter låg på.
Lad nu din shakshuka simre i cirka 10 minutter, indtil æggehviderne er faste, og blommerne stadig flydende.
Servering
Drys hakket basilikum/persille over panden. præsenter maden og servér straks med fladbrød som tilbehør.
Velbekomme!
Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her
* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv