Shakshuka
Bålmad med Det Danske Spejderkorps
Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten.Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *.
Foto: Det Danske Spejderkorps
Opskrift til Shakshuka
2 timer
Flammer
Forberedelser
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
Se hvad du skal bruge til opskriften her
Redskaber
1 gryde m. låg (ca. 15 liter) eller 2 store dybe pander, m. låg
Røreske
Suppeøse
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Tallerkner, bestik og glas til bordopdækning
Ingrediensliste
5 rødløg
5 fed hvidløg
2 squash (ca. 500 g)
5 peberfrugter
4 spsk olivenolie
4 tsk spidskommen
4 tsk røget paprika
5 dåser hakkede tomater
2 tsk salt
Peber
10 æg
Fremgangsmåde
Forberedelser
Lav et bål, som kan have en gryde eller 2 pander hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
Skyl/vask grøntsagerne fri for jord.
Pil og hak løg og hvidløg fint.
Skær peberfrugt og squash i små tern.
Kom alle grøntsagerne i en skål.
Mål spidskommen, salt og røget paprika af, og kom det i
en skål for sig.
Åbn dåserne med tomat.
Hak de grønne krydderurter fint, kom dem i en serveringsskål.
Tilberedning
Når bålet brænder godt, svitser I løg, hvidløg, peberfrugt og squash i olie på dybe pander eller i en gryde.
Kom paprika, spidskommen og salt i. Lad løgene blive klare og bløde.
Hæld hakkede tomater i, og lad det koge videre i 10-15 minutter.
Smag til med salt og peber.
Skub lidt af tomatsaucen til side med en ske, og slå et æg ud i hullet. Gør det samme med alle 10 æg, og læg derefter låg på.
Lad nu din shakshuka simre i cirka 10 minutter, indtil æggehviderne er faste, og blommerne stadig flydende.
Servering
Drys hakket basilikum/persille over panden. præsenter maden og servér straks med fladbrød som tilbehør.
Velbekomme!
Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her
Madpandekager med spinat og kartoffel
Lær at lave madpandekager med spinat og kartoffel på din campingtur. Opdag opskriften og få mere madinspiration på dk-camp.dk.
Pandebrød med nælde og kål
Oplev hyggen ved at lave pandebrød med nælde og kål under din campingtur. Få opskriften og mere madinspiration til din campingferie på DK-CAMP.
* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv