Find svampe: Tragtkantareller
Gå på opdagelse i skovbunden, når du er ude at nyde den smukke danske natur på camping og find vilde svampe.
Når du samler svampe, skal du altid være opmærksom og have referencer med på turen, så du kan tjekke, om de svampe, du finder, er spiselige eller ej. Svampe kan være giftige, og hvis du kommer det mindste i tvivl, om de kan spises eller ej – så lad være, lyder advarslen fra projektleder Mikkel-Lau bag VILD MAD. Han foreslår dog, at tragtkantarel er et godt sted at starte, hvis man gerne vil ud og samle svampe i efteråret.
”Den skiller sig ud med sit karakteristiske udseende og så har den lækker afrundet omamismag, som gør den oplagt at bruge i madlavningen”, fortæller Mikkel-Lau.
Tragtkantarellen er en lille, nydelig svamp med en glat hat, der sjældent bliver mere end to til fire cm i diameter, og som hæver sig op til seks cm over skovbunden. Hatten er gråbrun eller mørk olivenfarvet med en dyb, navleagtig forsænkning i midten. Randen er - som hos andre kantareller - ofte stærkt bølget med en hængende kant hele vejen rundt. Underneden har den grågullige ribber og årer, der gaffelagtigt forgrener sig et stykke ned ad stokken. Selve stokken er gullig, lidt fladtrykt og hul.
Tragtkantarellen vokser i skovbunden i både løv- og nåleskove. Den kan ligne blade, så Mikkel-Lau foreslår, at man giver sig god tid og kigger godt efter i jordhøjde – så dukker de som regel op.
Tragtkantarellen er en lidt overset svamp, fordi den ikke syner af meget, og ofte skal du også samle en del, for at der er nok til at kunne bruge den i madlavningen. Dog står de ofte tæt sammen, så når du først har fået øje på dem, er der som regel mange at finde.
Mikkel-Lau fremhæver, at tragtkantarellen er god at stege på en varm pande med smør og krydderurter eller til at putte i en kartoffelmos eller risotto.
Find opskrift med tragtkantareller
Gode råd og god opførsel
Hvis du har fået lyst til at bruge naturen til at sanke årstidens råvarer i, er her nogle gode råd, du skal være opmærksom på, inden du tager afsted. For hvordan er reglerne, og hvad skal du være opmærksom på, når du pakker rygsækken og tager ud i den danske natur for at sanke:
Hvor må du samle?
Som hovedregel må du indsamle overalt i skoven i offentligt ejede skove.
I private skove må du kun tage det med, du kan nå fra vej og sti.
Hvad må du samle?
Bær, svampe, nødder og frugt må i begrænset omfang samles til privat brug overalt i statens skove og naturområder. I gamle dage sagde man, at man måtte indsamle den mængde, der kan være i en hat. I dag skriver Miljø- og fødevarestyrelsen, at du som tommelfingerregel må samle den mængde, der kan være i en bærepose.
Kilde: Miljø og fødevareministeriet
Pas på naturen
Når du sanker i naturen, skal du altid passe godt på naturen. Undgå at ødelægge planter og bevoksning og riv aldrig planter op med rod. Tag hensyn til dyrelivet og tag altid kun det, du har brug for.
Tænk samtidig på, at der også kommer andre efter dig, som kan have glæde af at sanke i naturen – så efterlad lidt til dem også.
Pas på dig selv
Inden du går i gang, er det altid en god idé at planlægge, hvad du kan finde og hvor, du bedst kan finde det. Du skal altid være opmærksom på, at der findes giftige planter, svampe osv. i den danske natur, og at du derfor altid skal tjekke med en reference, at det, du finder, er spiseligt, og at det ikke kan forveksles med giftige planter, bær og svampe. Brug derfor altid tid på at undersøge det, du finder. Hvis du bliver i tvivl, så lad være med at spise det.
Få mere viden og god inspiration
På hjemmesiden og appen VILD MAD kan du finde en masse tips til, hvad du kan finde af urter, bær, frugt m.m. i de forskellige typer af landskaber i Danmark – på de forskellige årstider. Samtidig kan du finde inspiration til lækker mad med dine fund samt gode råd i forhold til, hvad du skal være opmærksom på, når du samler i naturen.